Naš učitelj Mario Topolšek – 50 godina predanog rada

Mario Topolšek počinje svoj put izučavanja borilačkih veština 1965. godine u „Karate Club de France“ kod Taiji Kase Sensei-a. Početkom sedamdesetih godina prošlog veka, Mario Topolšek odlazi na Okinavu gde postaje učenik Kanei Uechi Sensei-a, čuvenog karate učitelja, 10. DAN Uechi karate škole.

Fotografija preuzeta sa Flickr Život je pokret. Sva prava na fotografiju su zadržana.
Okinava, 1981 – Kanei Uechi Sensei i gospodin Mario Topolšek.

Mario Topolšek osniva jednu od prvih Uechi ryu škola u Evropi. Godine 1978. Master Kanei Uechi objavljuje knjigu o istorijatu i načinu treniranja Uechi karatea, u kojoj je takođe objavljen zvanični registar Okinavljanske Uechi karate asocijacije zajedno sa fotografijama i DAN rangovima instruktora i predstavnika Uechi karatea širom sveta. Kasnije za svoj predan rad i doprinos u širenju Uechi ryu karatea na prostore bivše Jugoslavije i Evrope 1981. godine dobija i priznanje od Okinavljanske Uechi karate asocijacije.

Interesovanje za unapređenje ljudskog zdravlja i poboljšanja kvaliteta života naveli su Maria Topolšeka da počne sa izučavanjem veštine Tai chi chuan negde oko 1973. godine, koji je u svetu već uveliko bio popularan. Posle nekoliko godina predanog izučavanja pokreće prvu Tai chi chuan školu na prostorima bivše Jugoslavije, koja je ujedno bila i među prvim na Balkanu.

U svom,  pedeset godina dugom, istraživačkom radu na polju borilačkih veština i poboljšanja kvaliteta života, Mario Topolšek dolazi do veštine u kojoj je sadržana esencija kako terapeutskog tako i borilačkog aspekta veštine i koja pleni njegovu pažnju. Reč je o Yi Quan veštini, koja se još naziva Dacheng (savršena umetnost), te postaje učenik škole učitelja Wang Xiangzhaia. Mario Topolšek pokreće prvu Yi Quan školu u Srbiji 2007. godine gde i danas može da se vežba izvorna veština.

24878613520_cfa469611d_b
Okinava, 1981 – priznanje dodeljeno Mariu Topolšeku.

Njegov predan rad obeležen je brojnim međunarodnim priznanjima za širenje i podučavanje izvornih veština kako kod nas tako i u svetu. Škola koja se održava preko 40 godina i mnoštvo učenika po celom svetu je pokazatelj kvaliteta i posvećenog rada učitelja Maria Topolšeka. Autor je i pokretač mnogih projekata i seminara koji se održavaju po Evropi.

Godine 2012.  tada već skoro pola veka prikupljanog znanja i iskustva sakuplja i objavljuje u knjizi Spontani krug. Nakon dve godine objavljuje još jednu knjigu pod nazivom Put savršenog čoveka, dok je, 2015. godine, iz štampe izašla knjiga Razvijanje unutrašnjeg znanja posvećena Yi Quan veštini.

 

 

Leave a comment

Leave a Reply